Avisita i Dagens Industri

2011-02-01

Vi tackar Dagens Industri för en bra artikel om Avisita och vår verksamhet.
Läs hela artikeln inklusive bilder här >>

Resebokare väljer ny rutt

2011-02-01:  MICAEL HALLSTRÖM micael.hallstrom@di.se 08-57365257
Hård nätkonkurrens tvingar fram innovativa tjänster

Karolina Flink började sin entreprenörsresa när hon var tolv år. Då skrev hon fakturorna för sin pappas alla bolag. Idag är hon vd för familjeföretaget Avisita. ”Det är en fantastisk känsla, en otrolig frihet. Som företagare har man ett djupare engagemang och vågar vara kreativ på ett annat plan. Det är dessutom väldigt roligt att testa idéer och se sina medarbetare utveckla dem”, säger hon.

Lyfte med callcenter
Avisitas stora lyft kom 2005, då ett av världens största flygbolag flyttade sitt skandinaviska callcenter från Irland till Avisita i Sverige. 30 anställda skötte all bokning och kundservice på svenska, norska och danska för flygbolaget och Avisitas verksamhet växte, både i omsättning och med antal anställda.

Kraschade i flygkrisen
I samband med den globala finanskrisen drabbades dock flygbranschen hårt och Avisita förlorade uppdraget för ett år sedan då flygbolaget flyttade bokningen till en egen internationellt kundtjänst. ”Då var det tufft att vara egen och veta hur man ska agera. Förhandla med facket och säga upp personalen som man själv anställt. Men det var bara att kavla upp ärmarna och försöka se framåt. Nu är det väldigt roligt igen”, säger Karolina Flink.

Vinner på helhet
Anledningen till de positiva tongångarna är en lyckad förädling av kärnverksam-heten, bokning och kundtjänst. ”Genom flyguppdraget insåg vi att det finns mängder av evenemang och företag som har behov av vårt bokningskoncept. Vi har ju hela bokningsorganisationen med bokningssystem, personal med branschkunskap, hotellavtal och callcenter”, säger Karolina Flink.

Tog fart med rally
Tillsammans med försäljnings-och marknadschefen Kristina Christoffersson skapades bokningskonceptet Avisita Online Solutions. Det lanserades i januari 2010 med Rally Sweden i Värmland som första uppdragsgivare, ett av Sveriges största sportevenemang med närmare en halv miljon besökare på fyra dagar.

”Avisita är spindeln i nätet för svenska rallyts bokningsverksamhet, men besökarna vet knappt att vi existerar. Så är det ofta, vi levererar bokningsbara produkter och bokningslösningar till företags kundklubbar, tidningar, medlemssajter på internet och andra företag och evenemang som vill erbjuda mervärdet av onlinebokning av hotell och paket. Till exempel Live it och SJ Upplevelser”, säger Karolina Flink.

Samlar olika lösningar
Avisita har avtal med cirka 500 leverantörer i hela Norden som säljer sina hotell-och turismprodukter via Avisitas bokningslösningar och distributionskanaler, allt från upplevelser på landsbygden till fem-stjärniga hotell i storstäder.

Bokningarna i systemen ökade med nästan 130 procent under 2010. Hotell-och turismbranschen är väldigt differentierad och teknik och erfarenhet av försäljning varierar stort mellan olika anläggningar.

Riktar sig till branschen
Därför har Karolina Flink skapat ett helt nytt tjänstekoncept, Avisita Smart Tools, som lanseras i början av 2011, med hotell-och turismföretagarna som målgrupp. ”Det är ganska vanligt att väldigt fina turistställen har webbsidor som inte blivit uppdaterats på mycket lång tid. Vårt koncept är en hel verktygslåda där företagen får webbsidor, onlinebokning, callcenter och andra verktyg som underlättar bokning, marknadsföring och för säljning för anläggningarna”, säger Karolina Flink.

Avisita
Omsättning ( sep 2008 – aug 2009): 18 Mkr
Resultat e fin (sep 2008 – aug 2009): 0,4 Mkr
Anställda ( 2009): 30

Förra året hamnade Avisita på plats 66 av Gasellföretagen i Västra Götalands län.

© di.se