Skip to content

HUR VIKTIG ÄR SÖMNEN FÖR NOLLVISIONEN?

Föreställ dig att du har åkt i väg med jobbet på konferens. Efter en hel dag i konferensrummet och en kväll i kollegornas glada sällskap, är du störtredo för hotellsängen med de stärkta lakanen och de fluffiga kuddarna.

När du kommer upp till rummet upptäcker du att det inte är större än en städskrubb, att det inte finns några fönster och att sängen är en madrass på golvet. Hur hade du reagerat?

Faktum är att för en del av den arbetskraft som är inhyrd för att arbeta i projekt, är detta inte så långt ifrån verkligheten. Inte just konferensen och den goda kvällsmaten, men väl den uteblivna sömnen på grund av brister i boendet. Det kan handla om obekväma eller för trånga boenden eller långa resvägar som kapar tiden för återhämning och vila.

I en studie av 360training.com undersöks effekten av sömnbrist på arbetssäkerhet hos yrkesarbetare. Resultaten visar att cirka 13% av alla arbetsplatsskador kan bero på sömnproblem. Trötta arbetare löper 70% större risk att vara inblandade i olyckor än utsövda. Arbetare som sover mindre än 5 timmar per natt har 3 gånger högre skadefrekvens än de som sover 7-8 h. Skrämmande siffror! Är man tjänsteman och vaknar med pannan på en laptop är det kanske ingen större fara. Att somna bakom ratten i ett tungt arbetsfordon kan däremot leda till dödsolyckor.

Faktum är att sömnbrist faktiskt kan jämställas med att komma till jobbet berusad – och vilken arbetsgivare skulle acceptera det?

Avisita handlar inte om att boka logi. Avisita handlar om att vara Sveriges enda resebyrå med 100 % fokus på yrkesarbetare. Avisita handlar om att alltid se till att varje yrkesarbetare får en skön kudde att sova på om natten. Och det är vi stolta över! Vi tror nämligen att sömnfrågan är oerhört viktig som bidragande faktor i nollvisionsarbetet om noll olyckor i arbetet. Eller vad tror du?

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Integritetspolicy.